Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Έτσι να… πονάει πιο πολύ

Έτσι είναι αυτά... Η ΑΕΚ τιμωρεί! Τιμωρεί την υπεροψία, τον τρόπο που μπορείς να κατακτάς τίτλους και που τις περισσότερες φορές όλη η Ελλάδα... αηδιάζει. Η ΑΕΚ λοιπόν έδωσε ξανά ένα μάθημα στον Ολυμπιακό. Όπως πέρυσι στο Καραϊσκάκη. Όπως τον Μάιο στα πλέι οφ στέλνοντάς τον να παίζει από τον Ιούλιο Ευρώπη. Απόψε ήταν και πάλι ο εξής ενάς και μοναδικός Ισμαέλ Μπλάνκο που «κάρφωσε» τον Ολυμπιακό στο 90' και έδωσε στην ΑΕΚ του Χιμένεθ μία τεράστια νίκη. Μία νίκη πάθους, δύναμη, ψυχής. Χωρίς τεράστια απόδοση. Χωρίς... φαντεζί ποδόσφαιρο. Αλλά με καρδιά και δίψα ως το φινάλε να δοθεί μία χαρά μεγάλη στους 30.000 οπαδούς της ΑΕΚ που... άφησαν τη... φωνή τους στο ΟΑΚΑ. Και δόθηκε στο 90' από τον killer Ίσμαελ Μπλάνκο. Ο Σιδηρόπουλος προσπάθησε στη συνέχεια να δώσει την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει κρατώντας 7 λεπτά καθυστερήσεις. Μάταια... Η ΑΕΚ έφυγε θριαμβεύτρια και από αυτό το ντέρμπι.
Η ΑΕΚ μπήκε καλά στο παιχνίδι. Έδειξε από το πρώτο λεπτό ότι πρόθεσή της ήταν να κερδίσει. Δεν κρύφτηκε, δεν άφησε το χρόνο να περάσει. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός έδειξε από τα πρώτα λεπτά ότι σκοπός του είναι να δώσει χώρο στην ΑΕΚ (μόλις 10 λεπτά στο πρώτο μέρος απέκτησε την κατοχή) και να «χτυπήσει» στην κόντρα. Το κατάφερε καλά μία φορά με τον Μιραλάς να βγαίνει τετ α τετ με τον Αραμπατζή στο 34' με τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να σώνει την ομάδα. Από εκεί και πέρα έβλεπες τους παίκτες του Βαλβέρδε να προσπαθούν να «κλέψουν» το ματς. Ήρθαν στο ΟΑΚΑ για την ισοπαλία, κάτι που προδίδει οι συνεχείς καθυστερήσεις που έκαναν από το πρώτο τέταρτο κιόλας του αγώνα. Η ΑΕΚ από την πλευρά της με διάταξη 4-2-3-1 αμυντικά στεκόταν καλά, χωρίς να λείψουν τα ατομικά λάθη (από Μανωλά και Καράμπελα) τα οποία δεν ευτυχώς για την ΑΕΚ δεν στοίχισαν. Από εκεί και πέρα η Ένωση προσπαθούσε να παίξει τόσο από τα πλάγια όσο και από τον άξονα. Το πρόβλημα εντοπιζόταν στα στηρίγματα και στην κίνηση στο χώρο που δεν γινόταν στην τελική προσπάθεια. Πολλές φορές βρέθηκε ο Λυμπερόπουλος με πλάτη στο τέρμα να αναζητά συμπαίκτη του είτε να παίξει το ένα - δύο είτε να τη σπάσει στα άκρα και να ξεμαρκαριστεί κάνοντας κίνηση στο χώρο. Αρκετές φορές παίκτης της ΑΕΚ από τα πλάγια (Σκόκο ή Μπερνς ή ακόμη και ο Λεονάρντο) αναγκαζόταν να επιχειρήσει καταμέτωπο επίθεση, καθώς δεν υπήρχαν παίκτες της ΑΕΚ μέσα στην αντίπαλη περιοχή, εκτός, συνήθως, από τον Λυμπερόπουλο. Γι' αυτό το λόγο η Ένωση δεν εκμεταλλεύτηκε την πίεση που ασκούσε συχνά πυκνά στην άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά και την καλή ανασταλτική λειτουργία των Μάκου, Γκέντσογλου. Είχαμε δηλαδή κλεψίματα, όχι όμως και στρατηγική να χτυπήσει η ΑΕΚ τον Πάρντο. Παρά ταύτα φάσεις στο πρώτο μέρος έγιναν. Ένα σουτ, του εξαιρετικού στο πρώτο μέρος, Σάνελ Γιάχιτς, όπως και η μεγαλύτερη φάση γι την ΑΕΚ με τον Λεονάρντο όταν εξ επαφής δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά. Ο Βαλβέρδε πήγαινε το παιχνίδι εκεί που ήθελε: κρατώντας το μηδέν πίσω δηλαδή. Ενώ ο Χιμένεθ άλλαζε διαρκώς θέσεις στην τριάδα πίσω από τον Λυμπερόπουλο, ψάχνοντας την κατάλληλη φόρμουλα. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού μάλιστα χρειάστηκε να προσαρμόσει τα αρχικά του σχέδια, καθώς ο Ριέρα τραυματίστηκε στους προσαγωγούς στο 22', πέρασε στο ματς τον Ιμπαγάσα, με τον Φουστέρ να γυρίζει αριστερό εξτρέμ στο 4-2-3-1 του Ολυμπιακού και τον Αργεντινό πίσω από τον Μιραλάς.
Στην επανάληψη ο Βαλβέρδε έκανε και τη δεύτερη αλλαγή του. Πέρασε στο ματς τον Πάντελιτς στη θέση του Φουστέρ, περνώντας τον Μιραλλάς αριστερό εξτρέμ. Από την άλλη πλευρά ο Χιμένεθ δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση από τον πάγκο. Τα πρώτα λεπτά βρήκαν τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή και μάλιστα χωρίς να δημιουργηθεί καμία φάση, από το... πουθενά κέρδισε πέναλτι έπειτα από τράβηγμα του Λεονάρντο στον Πάντελιτς. Ο Ντουντού ωστόσο έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και άουτ, με το 0-0 να διατηρείται. Ο κόσμος της ΑΕΚ ξεσηκώθηκε μαζικά μετά το χαμένο πέναλτι του Ολυμπιακού. Έπρεπε ωστόσο να μπούμε στο 70' για να φανεί ότι και οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν δύναμη από την αστοχία του Ντουντού. Η Ένωση έχασε μία σπουδαία ευκαιρία όταν ο Μάκος κάνοντας σπουδαία ατομική ενέργεια από τα αριστερά μπήκε στην περιοχή, έφτασε απέναντι στον Πάρντο, όμως προτίμησε να δώσει πάσα και όχι να τελειώσει τη φάση μόνος του.
Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά η ΑΕΚ ανέλαβε ξανά την πρωτοβουλία του αγώνα. Είχε την κατοχή, κόπηκε ωστόσο δύο φορές με ανύπαρκτα οφ σάιντ που υπέδειξε ο Ευθυμιάδης, ενώ τακτικά υπήρχε το ίδιο πρόβλημα με αυτό του πρώτου ημιχρόνου. Η αλλαγή του Σκόκο από τον Χιμένεθ (πέρασε τον Ντιόπ στη θέση) έγινε καθώς ο Αργεντινός φαινόταν κουρασμένος. Ο Ισπανός είχε ρίξει στη μάχη νωρίτερα τον Μπλάνκο αντί του Μπερνς σε μία προσπάθειά του να γυρίσει τον Λυμπερόπουλο πιο πίσω και να αποκτήσει έτσι η ΑΕΚ μεγαλύτερο πλουλουαρισμό στη δημιουργία φάσεων και να υπάρξουν περισσότερα στηρίγματα στην αντίπαλη περιοχή. Σωστή σκέψη που όμως δεν λειτούργησε στην πράξη στο 100%. Ο Χιμένεθ βλέποντας ότι η αλλαγή του Σκόκο και η κούραση του Λεονάρντο δεν επέτρεπαν στην ΑΕΚ να κρατά τη μπάλα, πέρασε στο ματς τον Γκερέιρο. Οι κινήσεις έγιναν από τον πάγκο και οι 30.000 οπαδοί της ΑΕΚ περίμεναν το φινάλε και τη... λύτρωση. Και η λύτρωση ήρθε!
Αφού πρώτα δεν είχε δοθεί πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, ο Ντιόπ πήρε τη μπάλα από τα αριστερά μπήκε στην περιοχή με τη δύναμή του, έκοψε τη μπάλα στο απέναντι δοκάρι και ο Μπλάνκο σε κενή εστία εκτέλεσε ΞΑΝΑ τον Ολυμπιακό στο 90'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου